fbpx

Wat doe je met je adres?


een vraag die zeer vaak terug komt “ Wat doe je met je adres” eigenlijk raar genoeg meestal de eerste vraag die gesteld wordt.

Voor de burger is een domicilieadres meestal het enige dat ze kennen, wordt op school, door familie en omgeving worden er dan ook over geen andere mogelijkheden gesproken.

Al dat deze er wel zijn verschild natuurlijk van land tot land, voor België is er een alternatief het referentieadres voor Nederland is het alternatief een briefadres.

Heb ik dat wel nodig een adres?

Mijn mening natuurlijk heb je een adres nodig, om verschillende reden:

  • Ziekenzorg
  • Een onderneming runnen
  • Verzekeringen kunnen aangaan
  • Voertuig Kunnen inschrijven (België DIV & Nederland RDW)
  • Bank Verrichtingen kunnen doen
  • Natuurlijk waar vindt de overheid je voor belastingen te betalen
  • of je boetes naar toe te zenden.

Die laatste is de minst leuke maar toch niet onbelangrijk om gerust leven te leiden.

Wat is het verschil tussen een domicilieadres en referentieadres of briefadres?


Domicilieadres is het adres waar je ook effectief woont, op een referentieadres of briefadres mag je niet wonen. Hier komt enkel je post aan. Iemand die een referentieadres of briefadres heeft telt niet mee als bewoner.
Hoe regel je een referentieadres of briefadres?
Wat natuurlijk belangrijk is een vertrouwensband met de persoon waar jij je referentieadres of briefadres plaatst, deze persoon ontvangt jouw post deze vervolgens tot bij jou dient te geraken. Daarbij lijkt me vertrouwen toch niet onbelangrijk.
Zowel in België als in Nederland wordt aangeraden een schriftelijke overeenkomst deze kan je helpen tot aanvaarding bij de betreffende gemeente, al dat deze het aanvaarden in theorie niet mag weigeren, helaas zijn er in de praktijk gemeentes die toch moeilijk proberen doen.
Hier kan je een voorbeeld vinden van een overeenkomst. Deze was terug te vinden op de site van Vlaanderen helaas vind ik deze link niet meer, niet getreurd klik hier en verkrijg een kopie.

Voor wie is een Referentie of Briefadres?


Een Referentieadres of Briefadres is voor personen die geen vaste verblijfplaats hebben. Daar denken we aan:
 Rondtrekkende Kermis of circus
 Scheepsvaart
 Diplomaten en hun personeel
 Beschermende getuigen
 Woonwagenbewoners (mobiele woning)
Kortom iedereen die niet in de mogelijk is om een vaste verblijfplaats aan te houden.

Voordelen Referentieadres of Briefadres tegenover domicilieadres.


Als alleenstaande heb je het voordeel dat je aanzien wordt als alleenstaande en niet als samenwonend. Bij ziekte of werk verlies een groot verschil op je inkomsten is.
Bij eventuele schulden kan er geen beslag gelegd worden op een referentieadres.
Echter kan er wel beslag worden gelegd op bijvoorbeeld je camper en eventueel de inhoud er van, of dit ook echt gebeurd is moeilijk te zeggen.
Echter geld deze regel niet voor een briefadres, Nederland maakt om dit vlak geen onderscheid. Deurwaarders kunnen in ieder geval op jouw gewone adres komen omdat de gemeente dat heeft. Dus maakt niet uit of je een briefadres. Al is dat dan weer theoretisch, na wat opzoek werk kom je de praktijk tegen en in vele gevallen moet het dan eerst via een tuchtrechter en komt er enkel een meldingsbrief.
Kortom best met een schone lei aan een referentieadres of briefadres beginnen. bespaart jouw veel kopzorgen.
Nog een mooi voordeel is voor België althans geen provincie belastingen te betalen, al dat gedeeld wegvalt als je een zelfstandige activiteit uitoefent dan verdubbelen zelfs de provinciebelastingen, namelijk betaal je voor minimum 12m² kantoor of je deze nu bezit of niet.

Zijn er fouten in het artikel mag je deze steeds laten weten in de reacties onderaan. Deze bovenstaande informatie is uit eigen ervaring vooral België, Nederland ben ik niet helemaal op de hoogte.
Deze blog is informatief bedoeld bevraag je voor de zekerheid even bij jouw bevoegde instanties.